V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νεανικής Παραβατικότητας της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νεανικής Παραβατικότητας της ΚΕΔΕ στην Αθήνα παρευρέθηκε ο αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος.

Να υπενθυμίσουμε πως Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Μιχάλης Καραμαλάκης.

Τα θέματα που κυρίως απασχόλησαν τη συνεδρίαση:

1. Η ανάγκη μεγαλύτερης επαγρύπνησης από τις αρχές, ούτως ώστε να εφαρμόζεται πλήρως ο νόμος και να μην προσφέρεται αλκοόλ σε ηλικίες κάτω των 18.

2.Τα πρόσφατα πανευρωπαϊκά αποτελέσματα που δυστυχώς δείχνουν, ότι η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση σε ενασχόληση με τζόγο από ανηλίκους .
 
Επιπλέον ένα άλλο ανησυχητικό εύρημα ήταν το ότι μεγάλο ποσοστό ανηλίκων στην χώρα μας ξεκίνησαν να τζογάρουν μαζί με τους γονείς τους !!!

Νεανική Εγκληματικότητα: Αυξήθηκε κατά 60% σε τρία χρόνια

«Το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και οι υποθέσεις παραβατικότητας των νέων αυξάνουν διαρκώς, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ανάληψη δράσεων απ’ όλους τους φορείς και ιδίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε ο κ. Καραμαλάκης στην συνεδρίαση.

Παραθέτοντας επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «τα δεδομένα για το 2024 είναι χειρότερα σε σχέση με το 2023, καθώς μέσα σε ένα οκτάμηνο, δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο, είχαμε σχεδόν 9.000 συλλήψεις ανηλίκων παραβατών, έναντι 6.150 για όλο το 2023, αύξηση 50% και ενώ ο χρόνος δεν έχει ακόμα τελειώσει».

Κατά τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής της ΚΕΔΕ το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η ηλικία έναρξης της παραβατικότητας έχει μειωθεί, με παιδιά ηλικίας 12 και 13 ετών να εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Τρομακτικά ποσοστά στο σχολικό bulling

Εκτός από το ανησυχητικό φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων ο κ. Καραμαλάκης,  αναφέρθηκε και στο σχολικό εκφοβισμό, (bullying), λέγοντας ότι καταγράφει τρομακτικά ποσοστά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΚΠΑ, όπως είπε, το 50-60% των εφήβων έχουν βιώσει περιστατικά εκφοβισμού στις διάφορες μορφές του (λεκτικό, σωματικό, κοινωνικό), ενώ ένας στους τρεις νέους έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό.

«Αυτά τα φαινόμενα δημιουργούν τεράστιο ψυχολογικό βάρος στους νέους, με το 20% των παιδιών που έχουν δεχτεί bullying να αναγκάζονται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Η παραβατικότητα σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι μόνο ένα νομικό ζήτημα αλλά ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα με πολυδιάστατες επιπτώσεις, τόσο για τους θύτες όσο και για τα θύματα» υπογράμμισε ο κ. Καραμαλκάκης.

Για το λόγο αυτό επισήμανε την ανάγκη για δράση, υπογραμμίζοντας ότι οι δήμοι της χώρας, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και προώθηση νέων πρακτικών αντεγκληματικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

Αναλαμβάνει δράση η ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση, μέσω της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων, μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για την αντιμετώπισή του προβλήματος, σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να συντονίσει και να κινητοποιήσει τις τοπικές αρχές, τα σχολεία, και την κοινωνία των πολιτών για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων που μπορούν να φέρουν πραγματική βελτίωση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πέρα όμως από τον συντονιστικό ρόλο, η ΚΕΔΕ μπορεί να αναλάβει και η ίδια συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε 4 κατευθύνσεις: έρευνα και βαθύτερη κατανόηση, προγράμματα εκπαίδευσης και πρόληψης, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

«Η εγκληματικότητα και παραβατικότητα των νέων δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα, αποτελούν συμπτώματα μιας συνολικότερης κρίσης που αγγίζει τον πυρήνα των αξιών μας, της ίδιας της κοινωνίας μας. Η αληθινή ασφάλεια δεν επιτυγχάνεται μόνο με αστυνομικά μέτρα, αλλά κυρίως με την πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη» τόνισε ο κ. Καραμαλάκης.
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ