Πώς περνά κανείς από την αυστηρή κριτική στην αποτυχία εφαρμογής των λόγων του; Και πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν υπήρχε μια οργανωμένη Δημοτική Επιτροπή Πολιτισμού;
Το 2022, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, τότε απλός παρατηρητής, έγραφε για το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκε τότε, "Γίνονται πολλά ωραία πράγματα στην πόλη. Δυστυχώς δεν γίνονται σε όλους γνωστά. Και δυστυχώς έτσι όπως όλα γίνονται τα εξαιρετικά αναμειγνύονται με τα μέτρια και τα κακά στην ίδια μαρμίτα και γίνονται μια άγευστη σούπα." Με σιγουριά κατέκρινε την απουσία οργάνωσης στις πολιτιστικές δράσεις του Ναυπλίου, υποστηρίζοντας ότι ο πολιτισμός αξίζει επαγγελματισμό και στοχευμένη προβολή.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2024, βρέθηκε αντιμέτωπος με τις ίδιες, ακριβώς, κατηγορίες που είχε ο ίδιος διατυπώσει. Ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κατηγορήθηκε για προχειρότητα, κακή επικοινωνία και την πλήρη αποτυχία να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Ναύπλιο. Η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ έφτασε στο σημείο να ματαιώσει την πρώτη ημέρα προβολών, καταγγέλλοντας ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως προετοιμασία» και ότι η συνεργασία χαρακτηρίστηκε από «αδιαφορία και έλλειψη επαγγελματισμού».
Η αντίθεση είναι αποκαλυπτική: Το να καταγγέλλει κανείς είναι εύκολο, αλλά η εφαρμογή των λόγων του αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη.
Φαίνεται πως το "εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα να είναι σε ένα πρόσωπο συγκεντρωμένες οι αρμοδιότητες του πολιτισμού και τουρισμού" απέτυχε.
Η δημοτική αρχή δεν πρέπει λειτουργεί προσωποκεντρικά· οφείλει να στηρίζεται σε μια συλλογική δομή που εξασφαλίζει συνέπεια, αποτελεσματικότητα και προγραμματισμό.
Και αυτή η συλλογική δομή δεν είναι άλλη από την Δημοτική Επιτροπή Πολιτισμού, την οποία ο τέως Αντιδήμαρχος, αρνήθηκε πεισματικά να συστήσει από την αρχή της θητείας του.
Μια τέτοια επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων, των συλλόγων, των δημοτικών παρατάξεων και των πολιτών, θα εξασφάλιζε ότι κάθε δράση οργανώνεται με επαγγελματισμό, διαφάνεια και συνέργειες.
Η Δημοτική αρχή πρέπει να αφήσει πίσω της την αγελαία σκέψη και να επενδύσει σε θεσμικά όργανα που θα προστατεύουν το κύρος της.
Είναι καιρός να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή στο Ναύπλιο, όπου η θεωρία θα συναντά την πράξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η πόλη μας αξίζει το καλύτερο, και ο καθένας μας έχει ρόλο και ευθύνη σε αυτή την κοινή προσπάθεια.
Γιώργος Δ. Χατζόπουλος