Σιγή ιχθύος για την τύχη της Καραθώνας. Το ΤΑΙΠΕΔ περιμένει να «ωριμάσει» το έργο. Δλδ. να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις και να φανεί ισχυρός επενδυτής.
Μερικοί συμπολίτες αντιδρούμε σε όλα αυτά. Κρατάμε το θέμα ζωντανό. ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΙΑΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ, όπως στο κτίριο της παλιάς Εφορίας στο Μεγάλο Δρόμο. Η ευθύνη της απώλειας του συγκεκριμένου κτιρίου βαραίνει κυρίως τον Δήμο Ναυπλιέων. Δεν πρότεινε κανενός είδους αξιοποίησή του για στέγαση υπηρεσιών.Προτιμάει να νοικιάζει ιδιωτικά κτίρια για στέγαση επί μέρους Διευθύνσεών του (τυχαίο;)
Το ίδιο θα συμβεί και με την Καραθώνα.
Στις 12 Αυγούστου σύμπασα η Δημοτική Πλειοψηφία απέρριψαν την πρόταση για δημόσια συγκέντρωση και «εναλλακτικά» ψήφισαν (μόνοι τους) τρία πράγματα:
Α) Τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ερχόταν σε επαφές με το ΤΑΙΠΕΔ και την Κυβέρνηση
Β) Δημιουργία δημόσιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για διαβούλευση με τους πολίτες.
Γ) Προετοιμασία αντιπρότασης για το ΕΣΧΑΔΑ ( δλδ. το «σχέδιο πόλης» της Καραθώνας)
Πέρασαν τρεις μήνες. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΕ.
Ποιος είχε την ευθύνη να απευθύνει πρόσκληση για τη λειτουργία της Επιτροπής;
Ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοί του.
Ποιος είχε την ευθύνη να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα;
Ο Δήμαρχος και οι υπηρεσίες του.
Ποιος είχε την ευθύνη να προετοιμάσει αντιπρόταση «ήπιας ανάπλασης» της Καραθώνας;
Ο Δήμαρχος και η παράταξή του.
Πέρασαν τρεις μήνες.
Η «ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ» δια του εκπροσώπου της ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ανακίνησε το θέμα.
Όπως επίσης και μιας άλλης διαπαραταξιακής επιτροπής που είχε υποσχεθεί τον Απρίλιο πως θα λειτουργήσει ο κ. Ορφανός, ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Το χρέος το πληρώσαμε εν μέρει από τον δανεισμό (θα χρωστάμε 8.000.000 ευρώ) και το υπόλοιπο με ενίσχυση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Το πληρώσαμε χωρίς να ελέγξουμε τυχόν ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ.
Η αδράνεια της Δημοτικής Αρχής, ανεξαρτήτως προθέσεων δημιουργεί ζοφερές προοπτικές.
Θέλουν να ξαναφτάσουμε στην κατάσταση να μην έχει ΑΔΕΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ στην ΚΑΡΑΘΩΝΑ ούτε ο Δήμαρχος;
Για του λόγου το αληθές δημοσιεύω την «άδεια διελεύσεως» που είχε εκδώσει το 1956, για ορισμένο χρόνο και συγκεκριμένη διαδρομή ο τότε Στρατιωτικός Διοικητής στον Δήμαρχο Δημ. Σαγιά.
Υπάρχει στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Ναύπλιο.
Ο Σαγιάς διεκδικούσε συνεχώς να αποδοθεί η Καραθώνα στο Ναύπλιο. Το ανακινούσε κατά καιρούς το θέμα. Πίστευε πως ανοίγοντας παραλιακό δρόμο από την Αρβανιτιά θα μπορούσε να αξιοποιήσει την (τότε απαγορευμένη) παραλία. Έχει διασωθεί πλούσια αλληλογραφία, από το 1945 ως το θάνατό του, το 1966.
Ο Στρατιωτικός Διοικητής για να τον καλοπιάσει του έδωσε μια «άδεια» προσωπική για τον Δήμαρχο και μερικές ακόμα με «ανοικτό όνομα δικαιούχου», αλλά σφραγισμένες και υπογεγραμμένες από το ΚΕΜΧ.
Ο Δήμαρχος δεν τις δέχτηκε. Τίς άφησε στα αρχεία.
Είχε τη σωστή άποψη:
Η ΚΑΡΑΘΩΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΑΝΑΠΛΙ.
ΥΓ Η «άδεια» είναι φωτογραφία του ντοκουμέντου που φυλάσσεται στα ΓΑΚ Ναυπλίου (οδ. Βας. Χάλη στην Πρόνοια). Ευχαριστώ για την πληροφόρηση ύπαρξής της τον κ. Δημ. Γεωργόπουλο (τ. Διευθυντή των Αρχείων) και για την ανεύρεση την κ. Κατερίνα Δήμα (αποσπασμένη δασκάλα στα ΓΑΚ)