ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Στην βουλή από τον βουλευτή Αργολίδας Γιώργο Γαβρήλο το θέμα του "Μουσείου 1821" στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:04:00 μ.μ. | | |
Κτίριο
Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σχετικά με το Μουσείο 1821 που σκοπό έχει να ιδρυθεί στο Ναύπλιο και συγκεκριμένα στο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, στην Πλατεία Συντάγματος και για το οποίο έχει ανοίξει, τις τελευταίες μέρες, ένας ενδιαφέρον διάλογος στην πόλη σχετικά με τον τρόπο ανακατασκευής του κτηρίου.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Γαβρήλος στην Ερώτησή του, μετά τις ανακοινώσεις για τη δημιουργία ενός Μουσείου με θέμα την Επανάσταση του 1821 το οποίο θα εδράζεται στο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στην Πλατεία Συντάγματος που θα αγοραστεί από το Ίδρυμα Αντώνιος Κομνηνός και το οποίο θα φιλοξενεί την πλούσια ομώνυμη ιδιωτική συλλογή, αλλά και μετά την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη που εκφράστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων για τη δημιουργία του «Μουσείου 1821», οφείλουμε να σημειώσουμε πως κάθε νέα προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για τη δημιουργία χώρων έκθεσης της ιστορίας του Ναυπλίου και του πολιτισμού του, είναι σημαντική και αξιολογείται θετικά. Άλλωστε το μόνο σίγουρο είναι πως μια τέτοια πρωτοβουλία, τονίζει στο κείμενο της Ερώτησής του, πρόκειται να προσθέσει επιπλέον πολιτισμικό ενδιαφέρον για το Ναύπλιο και να αυξήσει την ήδη μεγάλη επισκεψιμότητα που συγκεντρώνει η πόλη.

Οι κάτοικοι του Ναυπλίου, οι τοπικές επιχειρήσεις και η πλειονότητα των τοπικών φορέων έχουν καλοδεχτεί ιδιαίτερα την τιμητική πρόταση για την δημιουργία του Μουσείου. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός, τονίζει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, πως οι πολίτες δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το τι αλλαγές πρόκειται να γίνουν στην μορφολογία του κέντρου της πόλης τους και ειδικά σε ένα σημείο που αποτελεί σημείο συνάντησης και κοινωνικής συναναστροφής, ώστε στη συνέχεια, χωρίς δεύτερες σκέψεις να αγκαλιάσουν τη δημιουργία του Μουσείου.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι παρεμβάσεις που έχουν σκοπό να γίνουν στο κτήριο της Εθνικής επηρεάζουν τη μορφολογία του τόσο αναφορικά με το ύψος, αφού σύμφωνα με τα σχέδια φαίνεται ότι θα ανέβει 2,35 μ. πάνω από το παρόν ύψος του κτηρίου, δηλαδή συνολικά πάνω από 5 μ. περίπου απ΄ ό,τι επιτρέπεται μέχρι στιγμής από το ισχύον ΠΔ για τα ύψη στην παλιά πόλη. Παράλληλα τα σχέδια δείχνουν ότι η νέα αρχιτεκτονική μορφή θα καταλαμβάνει, επιπροσθέτως περίπου 210 τμ. χώρο από την ιστορική πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου, για τη δημιουργία νέας εισόδου του Μουσείου. Και τέλος, όπως γίνεται αντιληπτό ότι σχεδιάζεται να δημιουργηθεί είσοδος ΑμεΑ- που είναι πια υποχρεωτική στην λειτουργία των Μουσείων- η οποία όμως θα αφορά σε κατασκευή (πλατφόρμα ΑμεΑ) που θα εκτείνεται πέραν της πρόσοψης του κτιρίου και άρα εντός και πάλι του κοινόχρηστου μέρους της Πλατείας.

Κατόπιν των ανωτέρω και με βάση το δεδομένο ότι η Παλιά Πόλη είναι ανακηρυγμένη ως αρχαιολογικός χώρος αλλά και ιστορικό διατηρητέο Μνημείο (ΦΕΚ 35/Β/2-2-1962) και κάθε μορφολογική παρέμβαση σε κάθε κομμάτι της, απαιτεί προσεκτική αιτιολόγηση, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί ο χαρακτήρας της που προστατεύεται εδώ και 63 χρόνια. Αλλά και το ότι οποιαδήποτε προσπάθεια κατάληψης δημόσιου χώρου, έστω και για το σκοπό της λειτουργίας ενός σημαντικού Μουσείου, ειδικά δε αν πρόκειται για την ιστορικότερη πλατεία του Ναυπλίου που χρονολογείται από την εποχή της Βενετοκρατίας, επίσης χρήζει διευκρινήσεων, οι αρμόδιοι Υπουργοί Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών καλούνται να απαντήσουν στα εξής:

1. Είναι σε γνώση των Υπουργείων τα ανωτέρω σχέδια για την δημιουργία του Μουσείου με θέμα το 1821 στο Ναύπλιο αλλά και για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται να γίνουν στο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος στο Ναύπλιο;

2. Υπάρχει μια πρώτη συμφωνία σε επίπεδο Υπουργών, έστω και σε αρχικό επίπεδο από τη στιγμή που τα σχέδια έχουν δει το φως της δημοσιότητας; Ποια η γνώμη σας για τα όσα εκτίθενται παραπάνω;

3. Πως τοποθετούνται τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ότι α) προτείνεται να αυξηθεί το ύψος του κτηρίου κατά 2,35μ, από το υπάρχον κτήριο και συνολικά με την προτεινόμενη παρέμβαση το όλον ύψος του κτηρίου θα υπερβεί κατά 5μ. το προβλεπόμενο από το ΓΟΚ ύψος στην περιοχή Και β) πως σχολιάζουν ότι υπάρχει η πρόθεση να ζητηθεί επιπλέον χώρος 210τμ περίπου, από τον κοινόχρηστο χώρο της Πλατείας Συντάγματος Ναυπλίου;

4. Πώς δεσμεύει ως τώρα, κάθε ιδιώτη που επιθυμεί να κάνει εργασίας εντός της παλιάς πόλης, το ΦΕΚ κήρυξης αυτής ως αρχαιολογικός χώρος και ιστορικό διατηρητέο Μνημείο; Τι προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν και υπό ποιους όρους γίνονται δεκτές από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων, προτάσεις για μορφολογική παρέμβαση στα κτήρια που ανήκουν στο πλαίσιο της Παλιάς Πόλης και για επέκταση αυτών πέραν της πολεοδομικής γραμμής;

Ενώ τέλος, ο Γιώργος Γαβρήλος ζητά την κατάθεση στη Βουλή κάθε σχετικού εγγράφου, μελέτη ή σχεδίου που αφορά στην δημιουργία του Μουσείου 1821 στο Ναύπλιο ή κάθε σχετική αλληλογραφία που έχει λάβει χώρα ανάμεσα στον ιδιώτη και τις υπηρεσίες των Υπουργείων για το συγκεκριμένο θέμα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ